Automatiseret produktion er et stærkt middel til at give vinduesproducenterne større fokus på optimering og bedre arbejdsmiljø. En mere effektiv produktion i Danmark sikrer også, at flere producenter bliver i landet, men automatisering handler ikke bare om robotter. Det er en udvikling,der er helt afhængig af digitalisering og it-struktur. Sådan lyder budskabet fra formand for VinduesIndustriens bestyrelse, Claus Arberg.
Udviklingen af it-infrastruktur og digitalisering af virksomheden er helt afgørende for om danske vinduesproducenter får succes med at automatisere deres produktion. “Døre og vinduer leveres altid som unikaprodukter, fordi de er på nøjagtige mål og udformning i forhold til kundens ønsker. I en automatiseret produktion giver det nogle helt særlige udfordringer, der gøre det ekstra væsentligt at it-grundlaget er på plads, fordi hele linjen skal være indstillet forskelligt til hver enkelt bestilling,” siger Claus Arberg, formand for VinduesIndustriens bestyrelse og direktør for vinduesproducenten Hvidbjerg Vinduet.
Claus Arberg har selv erfaringer med automatisering fra sin egen virksomhed, der med opstart for femten år siden var igennem en løbende og fuldstændig optimering og automatiseringsproces. “Det er et kæmpe analysearbejde at designe fremtidens flow igennem fabrikken, hvor man er nødt til at tage udgangspunkt i det, der kommer ud af produktionen - altså bestillingen. Og så køre hele produktionen baglæns for at se, hvor der kan optimeres. Fordelen er, at det giver et fuldstændigt overblik over hele produktionen, ” siger Claus Arberg. Bestyrelsesformanden understreger, at det kan være en fordel at se på de mere simple dele af produktionen først. F.eks. automatiserede man hos Hvidbjerg Vinduet først den fabrik, der producerer plast/kompositvinduer, fordi det var en enklere produktion at automatisere. “Vi startede med at automatisere opskæringen og bearbejdningen af plast/kompositprofilerne, fordi det var det enkleste sted at starte, men vi har siden automatiseret og optimeret overalt i vores produktion på begge fabrikker. Hvis vi tager udgangspunkt i fabrikkerne, da vi startede på udviklingen, er vi nu cirka halvdelen af de medarbejdere, vi var dengang,” siger Claus Arberg og understreger, at det har været en af de væsentlige årsager til, at produktionen kan bevares i Danmark.
Automatisering kan bane vej for kulturændring Automatisering handler først og fremmest om optimering og ifølge Claus Arberg er den del af arbejdet en løbende proces, hvor det er vigtigt at inddrage medarbejderne. Her er selve automatiseringen et afsæt for at tage et opgør med nogle uhensigtsmæssige vaner og arbejdsstillinger. “Der er steder, hvor det er på sin plads at gå efter en kulturændring. Vi har set et skift fra en medarbejderkultur, hvor det handler om at være stærk og kunne løfte tunge vinduesrammer henimod en kultur, der handler om at være den smarteste, der sørger for at have en løftekran ved hånden,” siger Claus Arberg. Automatisering kan altså give et øget fokus på arbejdsmiljø, men der er ifølge vinduesformanden et endnu større perspektiv i at inddrage medarbejderne aktivt i optimeringerne. “Vi kan se – bl.a. i vores egen produktion – at der i dag kommer flere idéer fra medarbejderne, der handler om optimering, når vi drøfter nye projekter eller ændringer i produktionsflowet. Det skal man kunne gribe og så er det en god idé at lave egentlige optimeringsforløb, hvor medarbejderne deltager, både i deres teams og på tværs – både for at få en bedre produktion, men også for at holde fokus på et godt arbejdsmiljø,” siger Claus Arberg.