Hos BoConcept satser man kraftigt på fornyende og kreativt design, kombineret med høj kvalitet i produktet. Det giver udfordringer til det eksisterende produktionsapparat og man har derfor netop investeret i en ny fuldautomatiseret CNC-celle for at imødekomme kravene og samtidigt fastholde en effektiv og fleksibel produktion.
BoConcept tænker og leverer koordineret og førende design til slutbrugeren, hvor hver en lille detalje er gennemtænkt. De nye møbelserier indenfor f.eks. reoler og skænke, indeholder i stærkt stigende omfang 45 grader samlinger, hvor det stiller store krav til produktionsudstyret, at lave en god, meget præcis og holdbar samling, der kan sælges som knock-down. Dette samtidigt med at kunden ender ud med den velkendte høje BoConcept kvalitet.
Samarbejde med førende møbeldesignere internationalt giver store udfordringer i produktionen, med kontinuerligt mange nye modeller og kreative tilsnit. Samtidigt er det et krav, at produktionen kan udføres effektivt med så lav lønandel i produktet, at det betaler sig at producere i Danmark på konkurrencedygtig vis.
De primære krav til den nye produktionscelle har været fleksibiliteten, både med hensyn til seriestørrelser, men også til at kunne lave nye typer samlinger, boringer og øvrige bearbejdninger for f.eks. nye beslagtyper. Tilmed også præcisionen, som skal være meget høj idet emnerne ikke omfræses, men er kantlimet først og dernæst efterbearbejdes. ”Dette kunne vi ikke opnå med produktionslinier. Derfor faldt valget på en effektiv CNC-celle, hvor vi opnår optimal fleksibilitet samtidigt med en god kapacitet. Med denne logistik har den et lavt bemandingsbehov” siger produktionschef Kim Sejbjerg.
Valget faldt på en løsning fra LINDLARSEN, bestående af to Morbidelli M400 portalopbyggede, 5-aksede CNC-maskiner. Ilægning og afstabling sker med en robot fra stakke. Stakkene transporteres ind og ud af cellen på to rullebaner. I cellen foretages en præcis opretning af emnet. Morbidelli maskinerne udmærker sig ved at have meget hurtige boreprocesser og værktøjsskift. Afhængigt af emnetype og bearbejdninger, leverer cellen kontinuerligt 2 færdige emner ud pr. minut. Begge maskiner arbejder i vekseldrift, hvilket giver den højest opnåelige udnyttelsesgrad på maskinerne. Det 5-aksede fræseaggregat optimerer processen yderligere ved at spare bearbejdningstid og værktøjsskift.
”Vi valgte denne løsning, da den var optimal i forholdet mellem kapacitet, fleksibilitet og investering. Samtidig fyldte den mindre og kunne levere den krævede høje præcision” udtaler projektleder Poul Brændgaard. ”CNC-cellen fra SCM producerer kontinuerligt, og skal kun bemandes med 1/3 operatør, der skal sørge for tilføring og registrering af stakke på rullebanen, kvalitetskontrol mv.” fortsætter Poul Brændgaard.
Med den nye celle er det således målet, at automatisere den hidtidige specialproduktion, som på grund af de mange nye modeller bliver en stadig voksende andel af den samlede produktion.
Den færdige celle er udviklet i et nært projektsamarbejde mellem BoConcept og LINDLARSEN. Standard-enheder fra LINDLARSEN’s leverandører, SCM Group og FA Robot, er intelligent sammensat tilen effektiv og skræddersyet løsning, der netop matcher BoConcept’s høje krav.
Se artiklen her
PFP A/S fremstiller kundetilpassede bordplader til det skandinaviske marked og enkelte andre europæiske lande. Herhjemme leverer virksomheden til en lang række af de kendte køkkenkæder. Lige nu er PFP midt i en totalomlægning af produktionen fra traditionel produktion til såkaldt Batch One produktion, hvor der produceres i ordrerækkefølge.
Vi er 100 procent underleverandør, og det, vi leverer, skal være helt i orden, ellers går det ud over vores kunder. Derfor er vi ret stolte over vores leveringssikkerhed, der i dag er tæt på 99 procent og stigende, siger direktør Peter Damkjer, der er synligt stolt af, at man har kunnet opretholde den høje leveringssikkerhed under hele omlægningsprocessen.
Det er alt, der bliver flyttet i produktionen, alt. Sådan en proces drejer sig ikke kun om at flytte et par maskiner. Det er hele produktionsprocessen, der lægges om. Det betyder også, at alle er blevet udfordret på deres forandringsparathed, supplerer fabrikschef Claus Christiansen.
Men alle har taget det med godt humør, og vi har fået langt mere fleksible medarbejdere, der arbejder med i processen i stedet for at modarbejde den. I det nye set-up hos PFP er de eksisterende maskiner tænkt sammen med nye højteknologiske maskiner i et helt nyt procesforløb.
En af udfordringerne ved PFP's omlægning var, at de havde fuld produktion, samtidig med at maskinerne skulle flyttes, tegneprogrammer opdateres og papirgange lægges om.
Jo, det koster lidt sved på panden. Men vi har allerede nu mindre truckkørsel, færre palleløft, mindre staktransport og langt færre kasserede emner på grund af skader, fortæller en stolt Claus Christiansen.
Virksomheden havde i slutningen af maj lagt omkring halvdelen af produktionen om til hele plader, og resten vil følge efter i løbet af året.
Omlægningen skaber ifølge fabrikschefen en højere fleksibilitet i produktionen. Det såkaldte Batch One-princip, hvor hver ordre produceres for sig som enkelt ordre, betyder, at eventuelle hasteordrer blot lægges ind længere fremme i køen. Dette kan lade sig gøre, da der intet mellemvarelager er.
Hos PFP kan de allerede nu se de store fordele ved at arbejde med plader i fuldt mal så langt frem i processen som muligt. Blandt de synlige resultater kan nævnes Iavere lønomkostninger, øget sporbarhed og bedre ergonomi. PFP valgte Lindlarsen som leverandør, da de skulle i gang med omlægningen. Claus Christiansen fremhæver i den forbindelse leverandørens innovative tilgang til tingene.
Frands Ellersgaard er glad for roserne og påpeger, at det sjældent er den nemme eller trygge løsning, der får produktionen op i gear. Men det er vigtigt at holde fokus på processen, mener han og fortsætter: Det er samtidig vigtigt, at du får en løsning, som er i takt med virksomhedens behov.
Frands Ellersgaard påpeger, at omlægninger som den hos PFP bør tages skridtvis. Produktionen kan altid optimeres inden for de rammer, økonomien tillader.
PFP har allerede nu en fabrik i Polen, men har ingen planer om at flytte produktionen fra fabrikken i Kjellerup.
Godt nok har vi kun 12 timers transport fra fabrikken i Polen og her til, men det er her, vi har al vores knowhow. Hvis vi skulle opbygge det her i Polen, ville omkostningerne nok være de samme, mener Peter Damkjer. Han er helt bevidst om, at virksomheden agerer på et trængt marked.
Så vi skal optimere hele tiden. Nu tager vi et stort spring, hvor vi sammen med Lindlarsen nytænker produktionen. Direktøren påpeger, at gennemløbstiden for hver ordre bliver kortere, produktionen mere fleksibel, og hver medarbejder far højere produktivitet.
Dermed reduceres lønomkostningerne på slutproduktet. Og så er der ingen grund til at »flage ud«, siger han. Peter Damkjer mener heller ikke, at virksomheden kan udvikle nye produkter uden at have produktion her.
Danmark kan ikke udvikle uden produktion, punktum, slutter Peter Damkjer.
Se artiklen her
Hos den sønderjyske virksomhed Ahlnor Pavilloner ApS, har man med mod på fremtiden det seneste år målrettet og massivt investeret i ny teknologi til produktionen. At være på forkant samt at kunne håndtere den fremtidige vækst, har været primære baggrunde for investeringerne. Disse flankeres af synlige tids- og omkostningsbesparelser, en højere kvalitet i produktet samt større engagement hos medarbejderne.
Direktør Søren Ahlmann (th) og produktionsansvarlig Lars Vind (tv). Med indførelsen af den nye SCM Pratix CNC spares lønkroner, ligesom man nu får mulighed for at tage opgaver ind, som man ikke tidligere var i stand til at løse konkurrencedygtigt.
”De nye maskiner betyder, at vi kan lave mere på den samme tid – og tilmed i en bedre kvalitet” udtaler direktør Søren Ahlmann. ”Vi kan nu påtage os endnu flere nye opgaver, der skal styrke vores forretning og samtidigt sparer vi meget tid med de nye investeringer. Henover sommeren har vi ved indsætning af vores automatiske afkortersav sparet en mand og tilmed øget omsætningen”.
Hos Ahlnor har man som seneste skud på stammen netop fået leveret en ny SCM Pratix S CNC maskine fra LINDLARSEN A/S. Maskinen er med nesting-bord (rasterbord) og rummer den seneste teknologi på området med bl.a. en helt ny Xilog Maestro styring, der sætter nye normer for nem og brugervenlig design og betjening. ”Vi har store forventninger til den nye CNC, som tilmed vil give os mulighed for også at udføre lønarbejde. Vi kan nu tage opgaver ind, som vi ikke var i stand til at udføre tidligere. Vi er overraskede over, hvor nemt tilgængelig den nye teknologi er, selv uden at besidde specielle kompetencer” siger Søren Ahlmann.
Investeringen tidligere i 2012 i en automatisk Salvador afkorter til vinkelsnit, har ikke blot sparet lønomkostninger, men også i høj grad betydet en bedre råtræ-udnyttelse. På grund af det intelligente optimeringsprogram er materialespildet reduceret væsentligt, samtidigt med at der er opnået en kvalitetsforøgelse, idet snittene nu foretages både hurtigt og med stor nøjagtighed. Det sparer tid og giver et flottere færdigsamlet produkt.
”Vi mærker at vi med indførelsen af den nye teknologi sparer tid i alle faser, lige fra konstruktion over produktion til færdig montage” udtaler Søren Ahlmann. ”Det bevirker tilmed, at arbejdspladsen bliver mere interessant og vi mærker at både ånden og motivationen udvikler sig positivt”.
Se artiklen her
Rygterne om købet af CNC-maskinen er løbet i branchen, og vi har allerede fået flere forespørgsler om avancerede bearbejdninger fra vore kolleger, fortæller Lars West og Ole Hansen.
Kan vi tegne det, så kan vi også producere det, fastlår Ole Hansen med et smil. Han er maskinsnedkeri virksomheden Frede West A/ S, der i februar fik installeret en fem-akset CNC-maskine fra italienske SCM. Og netop virksomhedens filosofi med ikke at sige nej til en opgave er baggrunden for den forholdsvis store investering.
Vi har i flere år tænkt på, om vi ikke skulle investere i en CNC-maskine, der kunne klare de mange specialopgaver, vi ellers skulle få lavet ude i byen, fortæller Lars West, der er indehaver af virksom heden. Både Lars West og Ole Hansen er dog tilfredse med, at de ventede nogle år med at gøre alvor af investeringen. Virksom heden har måttet sende noget arbejde ud af huset, og andre opgaver har taget noget længere tid at lave, end de ville have gjort på en CNC-maskine. Men til gengæld har udviklingen inden for CNC-teknologien betydet, at man har kunnet anskaffe en større og mere fleksibel maskine, der tilmed er meget nemmere at programmere, end tilsvarende maskiner var for få år siden.
l stedet for at skrive en masse koder i et program kan vi nu tegne os frem til løsningen, hvorefter maskinen oversætter vores ideer til virkelighed, forklarer Ole Hansen, der tidligere har brugt meget tid på at skrive koder til forskellige maskiner.
Den nye CNC-maskine er ikke den eneste investering i moderne teknologi i virksomheden i Tåstrup på Københavns vestegn. Inden for de senere år er der så ledes anskaffet både en større pladesav og en multisav. Begge dele for at sikre fleksibilitet og effektivitet, som Ole Hansen udtrykker det.
Jeg skal jo kunne producere, alt det som Lars kan sælge. Og det er ikke småting, siger han med et smil. Både Lars West og Ole Hansen er helt på det rene med, at mange af de opgaver, som virksomheden løser, bliver deres, fordi de har ry for ikke at sige nej til vanskelige opgaver, og ikke mindst fordi de får ordrerne igennem systemet på rekordtid. Lars West kan da eller ikke erindre, hvornår han har takket nej til en opgave.
Mit spørgsmål er typisk, om der er tegninger på det, der skal laves, eller det er noget, vi sammen skal kigge på. Og ofte er det noget, vi sammen skal kigge på for at finde den løsning, hvor design, anvendelse og produktion går op i en større helhed. Som eksempel på dette nævner Lars West et afvandingssystem til en børneinstitution i Kokkedal. Virksomheden havde lavet nogle småskure for arkitekten og kom til at tale om en effektiv og miljørigtig løsning t il bortledning af regnvandet. Af flere årsager ønskede man en løsning i træ, og trykimprægneret træ var ikke på tale, da børnene ville komme i direkte kontakt med træet.
Men vi er special ister i løsninger med enebærtræ, som vi selv importerer fra USA, og som har vist sig at være meget modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Selv i meget fugtige miljøer, fortæller Lars West. Afvandingsanlægget har fået megen opmærksomhed og har ført mange forespørgsler med sig. Og netop mund-til-mundmetoden er noget af det, der har givet flest nye kunder til virksomheden.
Vi er kendt for at påtage os mange af de opgaver, som andre enten ikke kan eller vil gabe over, siger Lars West.
Og netop på dette område er Lars endnu bedre stillet end før. Vi har så at sige gjort det muligt fortsat at sige ja til det hele, supplerer Joel Nyberg fra Lindlarsen A/S, der har leveret den nye maskine.
Lars West slår fast, at det næsten altid handler om tid og penge, når der skal gives tilbud i byggebranchen.
Og investeringen i de nye maskiner kan forhåbentlig gøre os endnu bedre til begge dele, siger han og påpeger, at den nyeste investering i CNC-maskinen fra SCM kun har kørt i en uge, hvorfor det er mere end svært at konkludere noget endnu.
Men rygterne om købet er løbet i branchen, og vi har allerede fået flere forespørgsler om avancerede bearbejdninger fra vore kolleger, fortsætter Lars West. Og netop samarbejdet blandt kolleger (og konkurrenter) i branchen er væsentligt, mener Lars West.
På samme måde som vi før sendte en del af vores specialopgaver ud af huset, fordi vi ikke kunne producere dem konkurrencedygtigt, kan vi nu løse specialopgaver for andre virksomheder på den nye maskine. Ole Hansen er enig i, at det er for tidligt at sige noget præcist om de muligheder, den nye maskine giver.
Vi skal selvfølgelig lige lære at udnytte den optimalt, men allerede nu efter en uge står det klart, at mange af de opgaver, der tidligere krævede flere dages arbejde med både overfræsning, høvling og slibning, nu kan gøres færdig i en arbejdsgang.
Og tilmed med meget færre værktøjer end der var behov for tidligere, supplerer Joel Nyberg. Han forklarer, at de nye maskiner fra SCM magter mange flere operationer med samme værktøj.
Og med den nemmere programmering vha. den grafiske interface på styringen kan opgaverne løses meget nemmere og ikke mindst hurtigere end tidligere, lover repræsentanten fra Lindlarsen. Lars West er da heller ikke i tvivl om, at man vil få flere fordele af den nye maskine.
Selv om maskinen måske kun kommer til at køre tre til fire dage om ugen, vil den med sikkerhed kunne løse nogle opgaver, som indtil nu enten har været umulige eller i bedste fald meget tidskrævende, slutter Lars West.
Se artiklen her
Der investeres for millioner af kroner i moderne og avancerede maskiner til bearbejdning af aluminium hos Mountain Top. De nye maskiner sikrer fremtidens produktion.
Se artiklen her